Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը

Սննդային ալերգիա

Սննդային ալերգիա

Նարինե Պանդիկյանը ներկայացնում է, որ շատ է տարածված նաեւ սննդային ալերգիան։ «Մարդիկ կան՝ գիտեն, որ կոնկրետ այս կամ այն սննդամթերքն օգտագործելու դեպքում անպատճառ ռեակցիա է լինելու ։

 

Իսկ մնացած բոլորուտելիքներից նման բան չի լինում։ Ռեակցիա կարող են առաջացնել ոչ միայն բոլորին հայտնի ալերգիկ սննդատեսակները, այլ անգամ՝ տավարի միսը։ Եթե փոքրիկ մի կտոր էլ ուտի, հիվանդության մի խումբ ախտանշանները՝ ցանը, այտուցը, քորը, ի հայտ կգան։ Մենք հիվանդ ենք ունեցել, որ մի փոքրիկ կտոր ընկույզից էր նման ռեակցիա ունենում։ Ուտելուց մոտ կես ժամ անց անպատկերացնելի ինչ-որ բան էր կատարվում։ Ե՛վ ցանը, ե՛ւ քորը, ե՛ւ այտուցվածությունը, ե՛ւ ընդհանուր դրսեւորումները՝ այն ամենը, ինչ որ նկարագրված է ալերգոլոգիայի դասագրքերում՝ ի հայտ էր գալիս։ Բայց մնացած ուտելիքներից նման որեւէ երեւույթ չէր առաջանում։ Սրանք կոնկրետ սննդամթերքի հետ կապված ալերգիաներն են։


Սննդային ալերգիան պայմանավորվում է ոչ միայն այս կամ այն սննդամթերքի օգտագործումով, այլեւ աղեստամոքսային տրակտի խանգարումներով։ Վերջերս մեր բաժանմունքում սննդային ալերգիայով մի հիվանդ ունեինք, ով երկար ժամանակ աղեստամոքսային տրակտի բուժում էր ստացել։ Բուժող բժիշկներն ասել էին, թե նրա մոտ ալերգիա չկա։ Բայց իրականում ոչ ստանդարտ ախտանշաններով ալերգիա էր ընթանում։ Այն հերքելու համար նախ փորձանմուշներ պետք է վերցնել։ Նման դեպքերում մենք հետազոտում ենք ճշտելու համար, թե արդյոք չկա՞ն աղեստամոքսային տրակտի խանգարումներ կամ որեւէ այլ պաթոլոգիա։


Ալերգիկ երեւույթներ կարող են առաջանալ նաեւ էխինակոկով հիվանդի մոտ, ինչպես նաեւ ճիճվակրության ժամանակ։ Այդ հարուցիչները կենդանի օրգանիզմ են եւ իրենց կենսագործունեության ընթացքում, բնականաբար, ինչ-որ տոքսիններ են արտադրում։ Նյութեր, որոնք մարդու օրգանիզմի վրա ազդում են որպես ալերգեններ՝ առաջացնելով ալերգիկ ռեակցիա։


Արդյունավետ բուժման համար պետք է համապատասխան հետազոտություններ կատարել՝ լիովին պատկերացնել, թե ի՞նչն է ալերգիայի պատճառ դարձել։


Սակայն պարտադիր չէ ամեն հիվանդին 15-20 տեսակի հետազոտությունների ենթարկել։ Դրա համար էլ կա մասնագետ, ով անամնեզ հավաքելու, հիվանդի հետ զրուցելու ընթացքում արդեն ճշտում է հարցերի այն շրջանակը, որը պետք է կա՛մ հաստատվի, կա՛մ հերքվի։ Բուժումը կարող է եւ ընթացքում սկսված լինի։ Բայց ճշտելով այդ շրջանակը, հետագայում որեւէ նեղ մասնագետի խորհրդատվություն պետք է նշանակի։


Սննդային ալերգիայի ժամանակ իրավիճակներ են լինում, որ այդ հետազոտությունների անհրաժեշտությունն ընդհանրապես չի լինում։ Որովհետեւ արդեն պարզ է պատճառը, գիտենք ինչից է եղել՝ ձվից, ելակից, ցիտրուսային մրգերից, սեխից կամ որեւէ այլ ուտելիքից։ Հետեւաբար սննդային ալերգիա է եւ համապատասխան բուժում է անցկացվում։


Հնարավոր է եւ ոչ մի բուժում չարվի։ Եթե մարդը գիտի, որ միայն այդ սննդատեսակից է, ապա եթե այն կենսական շատ կարեւոր նշանակություն չունի՝ իր սննդակարգից տվյալ ուտելիքը հանում է։


Ալերգիկ հիվանդներին եւ առաջին հերթին սննդային ալերգիայի ժամանակ համապատասխան դիետա է նշանակվում։
Թեստերով է ճշտվում, թե հատկապես որ սննդից է ալերգիան։ Բայց դրանք սահմանափակ քանակի սննդամթերքի նկատմամբ են արվում։ Բացի այդ, եթե ստամոքսաղիքային տրակտի խանգարումներ կան, եթե մարսողությունը նորմալ չէ, աղիքները նորմալ չեն գործում, ապա ինչ որ ուտում է՝ արդեն նորմալ չի մարսում, որն էլ ալերգեն է հանդիսանում։ Այ, հենց այստեղ է, որ վճռորոշ դեր է կատարում բժշկի պրոֆեսիոնալիզմը։ Երբեմն կլինիկական տվյալները ավելի խոսուն են լինում, քան լաբորատոր հետազոտությունների արդյունքները», – նշում է ալերգոլոգ-իմունոլոգ Նարինե Պանդիկյանը։

Եվ այսպես…

Ալերգիան համակել է երկրագնդի բնակչության զգալի մի հատվածին։ Գարնան հետ ոմանք հրճվում են ծաղկունքով, ոմանք տառապում են՝ հոսում է աչքերից ու քթից, անվերջ քորվում են, փռշտում…


«Ինչ-որ տեղ հյուր ես լինում, որեւէ մեկի հետ հանդիպում ես՝ շրջապատում անպատճառ ալերգիկ գանգատներ ունեցողներ կան։ Հեռուստացույցով որեւէ հաղորդում ես նայում, մեկ էլ հնչում է՝ ես շատ առողջ եմ, միայն թե ամառները սկսում եմ ինչ-որ փռշտալ։ Ակամա ախտորոշում ես՝ սեզոնային ռինիտ է, բայց այդ մասին չգիտի», – ասում են մեր ալերգոլոգները։

Սկզբնաղբյուր. hhpress.am
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

ՀՀ ԱՆ. Հետազոտություն` շաքարի օգտագործման սահմանափակման արդյունքների վերաբերյալ
ՀՀ ԱՆ. Հետազոտություն` շաքարի օգտագործման սահմանափակման արդյունքների վերաբերյալ

Երեխաների սննդակարգում շաքարի ցածր պարունակությունը կարող է զգալիորեն նվազեցնել մեծ տարիքում քրոնիկ հիվանդությունների զարգացման...

Սթրեսի ժամանակ ինչպե՞ս խուսափել շատակերությունից. nairimed.com
Սթրեսի ժամանակ ինչպե՞ս խուսափել շատակերությունից. nairimed.com

Սննդաբան Մեյ Սիմպկինի կարծիքով, կան մի քանի արդյունավետ միջոցներ՝ սթրեսային վիճակներում ի հայտ եկող հուզական շատակերության դեմ...

Ճիշտ սնունդը թույլ կտա պահպանել գլխուղեղի աշխատունակությունն ամբողջ կյանքի ընթացքում. armeniamedicalcenter.am
Ճիշտ սնունդը թույլ կտա պահպանել գլխուղեղի աշխատունակությունն ամբողջ կյանքի ընթացքում. armeniamedicalcenter.am

Ինչպես հայտնում է The Daily Pioneer-ը, Այհովայի համալսարանի հետազոտողները հայտնաբերել են, որ սննդակարգի փոփոխությունը, այդ թվում՝ ավելի շատ գինու և պանրի օգտագործումը, կարող է կանխել...

ԼՈՒՐԵՐ: Ծերություն և երկարակեցություն
Լավագույն միջոցը հազի դեմ
Լավագույն միջոցը հազի դեմ

Հազի դեմ դեղամիջոցներ հարկավոր է օգտագործել բացառապես բժշկի նշանակմամբ։ Budetezdorovy.ru-ի հաղորդմամբ՝ հազի դեմ պայքարում օգտակար են նաև բնական միջոցները։ Առաջարկվող միջոցի հիմնական բաղադրիչը բազուկն է...

Դեղաբույսեր Ավանդական բուժման մեթոդներ և միջոցներ ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար ԼՈՒՐԵՐ: Կանխարգելում և բուժում տանը Շնչառական համակարգ
Կոտրվածքների վտանգն ուղղակիրորեն կախված է սննդից. armeniamedicalcenter.am
Կոտրվածքների վտանգն ուղղակիրորեն կախված է սննդից. armeniamedicalcenter.am

Օքսֆորդի համալսարանի փորձագետներն իրականացրել են համեմատական ուսումնասիրություն, որով պարզվել է, որ սնունդն ազդում է կոտրվածքների վտանգի վրա...

ԼՈՒՐԵՐ: Վնասվածքաբանություն և օրթոպեդիա
Մեծ քանակի շաքարը ոչնչացնում է աղիների պաշտպանությունը
Մեծ քանակի շաքարը ոչնչացնում է աղիների պաշտպանությունը

Ինչպես հայտնում է РИА "Новости"-ն, Տեխասի hամալսարանի աշխատակիցները, մկների վրա փորձերով կատարելով, պարզել են, որ շաքարի մեծ քանակ պարունակող սնունդն առաջացնում է աղիների միկրոֆլորայի խանգարում...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է վնասակար
Էներգետիկ ըմպելիքները կարող են ազդել սրտի վրա
Էներգետիկ ըմպելիքները կարող են ազդել սրտի վրա

Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ կարճ ժամանակվա ընթացքում մոտավորապես 950 մլ էներգետիկ ըմպելիքի օգտագործումը կարող է բարձրացնել զարկերակային ճնշումը և ազդել սրտի ռիթմի վրա...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է վնասակար
Գիտնականները հայտնել են երիկամային հիվանդությունների ժամանակ կոֆեինի օգտակարության մասին. РИА Новости
Գիտնականները հայտնել են երիկամային հիվանդությունների ժամանակ կոֆեինի օգտակարության մասին. РИА Новости

Հետազոտողները պարզել են, որ հնարավոր է երիկամային ախտաբանություններով հիվանդների մոտ նվազեցնել մահացության տոկոսը` նրանց խորհուրդ տալով ավելի շատ կոֆեին օգտագործել. հայտնում է  РИА Новости-ին...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար ԼՈՒՐԵՐ: Կանխարգելում և բուժում տանը
Սրտաբանները պարզել են սրտի համար ամենաօգտակար սննդակարգը. armeniamedicalcenter.am
Սրտաբանները պարզել են սրտի համար ամենաօգտակար սննդակարգը. armeniamedicalcenter.am

Սուրրեյի Համալսարանի աշխատակիցները հայտարարում են, որ  ավելի լավ է երբեմն քաղցած մնալ, քան մշտապես պահպանել  ցածր կալորիականության սննդակարգ: Նրանց խոսքերով, գրագետ, չափավոր քաղցը` ընդմիջումներով...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար ԼՈՒՐԵՐ: Կանխարգելում և բուժում տանը
Մասնագետներն ապացուցել են սպիտակ մսի վտանգավորությունը. Daily Mail
Մասնագետներն ապացուցել են սպիտակ մսի վտանգավորությունը. Daily Mail

Հավը և սպիտակ այլ մսի տեսակները կարող է նույնքան վտանգավոր լինել, որքան կարմիր միսը (խոզի, տավարի, ոչխարի). գրում է The Daily Mail-ը: Մինչև վերջերս կարծում էին, որ միայն կարմիր միսը, որը պարունակում է շատ հագեցած ճարպեր...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է վնասակար
Կանաչ թեյը և սուրճը կարող են փրկել դիաբետիկների կյանքը. РИА
Կանաչ թեյը և սուրճը կարող են փրկել դիաբետիկների կյանքը. РИА

РИА "Новости"-ն` հղում անելով Կյուսյու Համալսարանի գիտնականներին, հայտնում է, որ կանաչ թեյի և սուրճի ամենօրյա օգտագործումը ընդունակ է 2-րդ տիպի դիաբետիկների մոտ իջեցնել մահացության վտանգը 63 տոկոսով: Գիտնականները ստուգել են...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար ԼՈՒՐԵՐ: Կանխարգելում և բուժում տանը
Կակաոն անփոխարինելի մթերք է պերիֆերիկ զարկերակների հիվանդությունների ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Կակաոն անփոխարինելի մթերք է պերիֆերիկ զարկերակների հիվանդությունների ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Իրականացվել է փորձարկում, որի շրջանակում 60 տարեկանն անց 44 պացիենտ օրը 3 անգամ խմել են կակաոյով ըմպելիք, հայտնում է  Medical Express-ը: Եղել է նաև ստուգողական խումբ: Փորձարկումը տևել է կես տարի: Այդ ընթացքում...

ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար ԼՈՒՐԵՐ: Կանխարգելում և բուժում տանը
Արդյո՞ք նուռն ու մեղրը աֆրոդիզիակ մթերքներ են համարվում (Are pomegranate and honey aphrodisiac foods). urolog.am
Արդյո՞ք նուռն ու մեղրը աֆրոդիզիակ մթերքներ են համարվում (Are pomegranate and honey aphrodisiac foods). urolog.am

Նուռ

 

Աֆրոդիզիակ է համարվում այն սնունդը, խմիչքը կամ դեղամիջոցը, որը խթանում է սեռական ցանկությունը...

Սուրճ և սեքս. urolog.am
Սուրճ և սեքս. urolog.am

Սուրճի ազդեցությունը սեքսի վրա ուսումնասիրվել է շատ գիտնականների կողմից: Մասնավորապես, Տեխասի համալսարանի մասնագետները եկել են այն եզրակացության,որ մի բաժակ լավ թարմ սուրճը սեքսից առաջ նպաստում է սեռական ցանկության...

Ինչպե՞ս է սնունդն ազդում ցողունային բջիջների նորմալ աշխատանքի վրա. biostem.am
Ինչպե՞ս է սնունդն ազդում ցողունային բջիջների նորմալ աշխատանքի վրա. biostem.am

Սննդակարգը կարող է ազդեցություն ունենալ ցողունային բջիջների նորմալ աշխատանքի վրա: Այդ մասին հայտնել է ամերիկացի բժիշկ Ուիլյամ  Լին...

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ